Witajcie:)
Zaczynamy bloga słodko i z miłością... Nie tylko do czekolady:)
Po raz pierwszy, ale nie ostatni udowodnię, że Zdrowie jest smaczne! Pod takim tytułem cyklicznie ukazywać się będą przepisy na zdrowe smakołyki. A zaczynamy od ciasta czekoladowego z kaszy jaglanej. Mój absolutny hit ostatniego miesiąca.
Królowa kasz, kakao i orzechy, łączą się w prawdziwe czekoladowe arcydzieło:)
Inspiracją do mojego przepisu było ciasto Brownie z Kaszy jaglanej z bloga cynamonowy pył.
A oto moja wariacja na jego temat:)
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
50 ml oleju kokosowego
3 jajka
1/2 szklanki musu z jabłek
1/3 szklanki cukru brzozowego( ksylitolu) / lub syropu z agawy
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
1 łyżeczka cynamon
1/3 szklanki posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli. W tym czasie robimy mus z 1 jabłka. Ścieramy je na tarce lub po prostu miksujemy w blenderze na gładka masę.
A oto moja wariacja na jego temat:)
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
50 ml oleju kokosowego
3 jajka
1/2 szklanki musu z jabłek
1/3 szklanki cukru brzozowego( ksylitolu) / lub syropu z agawy
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
1 łyżeczka cynamon
1/3 szklanki posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli. W tym czasie robimy mus z 1 jabłka. Ścieramy je na tarce lub po prostu miksujemy w blenderze na gładka masę.
Po ostygnięciu kaszy dodajemy roztopiony olej kokosowy w temperaturze pokojowej, jajka, mus z jabłek, ksylitol, (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta dodajcie pól szklanki) kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy posiekane migdały.Przekładamy na blachę, najlepiej keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 40 - 50 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1sbay8Li0AMnp3cyyJK6V2AnZgpnEL2AT1a3ocPbLONohaanVwDBiBKXjlvhCxqsbebvvqp5xogk99zAq3Q1q6uj_h0ZDnlq3-uZ6_aGQlY1KML5wR8sP9kmZB94-VP7eV0JbbaaOO44M/s1600/20150202_115735.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1sbay8Li0AMnp3cyyJK6V2AnZgpnEL2AT1a3ocPbLONohaanVwDBiBKXjlvhCxqsbebvvqp5xogk99zAq3Q1q6uj_h0ZDnlq3-uZ6_aGQlY1KML5wR8sP9kmZB94-VP7eV0JbbaaOO44M/s1600/20150202_115735.jpg)
Ciasto jest bezglutenowe, Nie zawiera nabiału w postaci mleka czy jogurtu, sprawdzi się wiec przy niektórych alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Ten element przepisu został zamieniony na mus z jabłka, który doda ciastu słodyczy i wilgotności.
Zamiast cukru proponuję dodać ksylitol,
który wpływa korzystnie na nasze zdrowie i ma niski indeks glikemiczny. Na koniec szczypta cynamonu, bo nic tak nie podbije smaku i rozgrzeje w zimowe popołudnie
Naprawdę polecam
Smacznego!
Mniam. Musi być pyszne...sama chyba się skuszę i upiekę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) to cisto nie ma wad :)
UsuńJa znalazłam jedną: zawsze jest go.. za malo! :) BTW dobra alternatywa na pyszności w tłusty czwartek.
OdpowiedzUsuńdokładnie tak! :)
Usuń