Dziś wariacja na temat
ciasta czekoladowego z kaszy jaglanej, patrząc na efekt na pewno nie ostatnia J
Dla wszystkich moich
zabieganych pacjentów, w chwilach czekoladowego zwątpienia, przedstawiam:
Czekoladowe muf finki z kaszy jaglanej
Składniki i wykonanie
praktycznie takie jak w poprzednim przepisie. Tym razem jednak kakao jest pół
na pół z karobem dzięki temu muffinki są jeszcze słodszeJ
Bardzo proste, bardzo
szybkie i bardzo, bardzo smaczne.
Składniki:
1/2
szklanki kaszy jaglanej (100 g przed ugotowaniem)
50 ml oleju kokosowego
3 jajka
1/4 szklanki mleka roślinnego
40 g ksylitolu
20 g kakao
20 g karobu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bez glutenu)
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości ze szczyptą soli. Po ostygnięciu, dodajemy roztopiony olej
kokosowy w temperaturze pokojowej, jajka, mleko roślinne, ksylitol, kakao,
karob, proszek do pieczenia i cynamon.
Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy
do sylikonowych papilotek, po 50 g do każdej.
Z podanej porcji wyjdzie trzynaście sztuk. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 180ºC przez 40 - 60 minut.
Doskonale smakują na ciepło, a krócej pieczone smakują
jak najlepszy czekoladowy suflet.
Po upieczeniu muffinka waży 40 g i ma około 100 kcal
Smacznego J
Mniam, z pewnością smakowały wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń