Bardzo niewymagające, bardzo
szybkie, bardzo smaczne i bardzo, bardzo...Ulubione J
Idealne na świąteczny
stół, ale różniej, jako drugie śniadanie, lub jako słodka chwila przy kubku
herbaty.
Właściwie nie ma co
się rozpisywać, tylko brać się do pieczenia.
Składniki:
200 g maki
pełnoziarnistej
50 g daktyli
1 jajko
30 ml oleju
kokosowego / rzepakowego
50 ml mleka
roślinnego/ krowiego
50 ml syropu z
agawy/ miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Sposób
przygotowania:
Do miski sypać mąkę,
cynamon i proszek do pieczenia. Daktyle drobno posiekać i dodać do składników
suchych. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli jajko, olej mleko,
syrop z agawy. Następnie połączyć składniki dodając suche do mokrych, ja
mieszałam całość mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Myślę, że ręcznie
też nie będzie problemu, ciasto jest przyjemne w konsystencji i łatwo se
wyrabia. Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na grubość około 3
milimetrów. Wycinać dowolne kształty, u mnie, jak co roku królują gwiazdki J
Ciasteczka pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. Na koniec, aby je
ozdobić posypałam je pudrem z ksylitolu.
Z podanych proporcji
wychodzi około 35 ciasteczek.
Mam nadzieje, że
pojawia się na Waszych stołach.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz