Dzisiaj przepis z cyklu zamienniki klasyki, Panie i Panowie przedstawiam ciasto z truskawkami. Kto z nas nie zajadał się nim całe swoje dzieciństwo? Dzisiaj trochę zmodyfikowane, ale myślę, że nie trzeba go zachwalać, tradycyjnie jest proste, szybkie smaczne i zdrowe :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przesianą wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wanilią. Do innego naczynia wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajka i całość wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremki, u mnie kwadratowa 25x25 cm. Wyrównać i wierzch i powkładać truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Podawać posypane pudrem z ksylitolu.
Smacznego :)
Składniki:
- 150 gramów maki pszennej pełnoziarnistej
- 150 gramów mąki pszennej tortowej
- 100 ml oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 jajka
- 50 gramów ksylitolu
- 120 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii
Sposób przygotowania:
Przesianą wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wanilią. Do innego naczynia wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajka i całość wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremki, u mnie kwadratowa 25x25 cm. Wyrównać i wierzch i powkładać truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Podawać posypane pudrem z ksylitolu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz