wtorek, 31 marca 2015

Sernik wiedeński z mleczkiem kokosowym i ananasem

Witajcie, dzisiaj początek mini serii z przepisami na Wielkanoc. Zagoszczą w niej produkty, bez których nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Na słodki początek sernik. W pierwszej chwili wydaje się niepozorny, tradycyjny, ale zapewniam Was, że  kryje w sobie niespodziankę. Dodatek mleczka kokosowego zapewnia mu dużą wilgotność i kokosowy aromat, a w połączeniu z kawałkami soczystego ananasa zyskuje naprawdę niepowtarzalny smak. 

Składniki:
  • Twaróg sernikowy 1 kg
  • Mleczko kokosowe 100 g
  • Jaja 5 sztuk
  • Ksylitol 150 g
  • Skrobia ziemniaczana 40 g 
  • Ananas świeży 150 g
  • Olej kokosowy nierafinowany 100 g 
Sposób przygotowania:
Żółtka oddziel od białka i utrzyj z ksylitolem na gładką masę. Stopniowo dodawaj  olej kokosowy w ciekłej postaci, i skrobię ziemniaczaną  Twaróg sernikowy wymieszaj z mleczkiem kokosowym. Tak powstałe dwie masy połącz ze sobą. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną masę, po czym delikatnie domieszaj do masy serowej. Na koniec dodaj ananasa pokrojonego w kostkę. Całość przełóż do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni. 

Z takiej ilości wychodzi 16 porcji po 211 kcal każda, czyli idealne II śniadanie nie tylko na Święta!:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz