sobota, 18 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami - przepis podstawowy.

Dzisiaj przepis z cyklu zamienniki klasyki, Panie i Panowie przedstawiam ciasto z truskawkami. Kto z nas nie zajadał się nim całe swoje dzieciństwo? Dzisiaj trochę zmodyfikowane, ale myślę, że nie trzeba go zachwalać, tradycyjnie jest proste, szybkie smaczne i zdrowe :)

Składniki:

  • 150 gramów maki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 gramów mąki pszennej tortowej
  • 100 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 50 gramów ksylitolu
  • 120 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii


Sposób przygotowania:
Przesianą wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wanilią. Do innego naczynia wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajka i całość wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremki, u mnie kwadratowa 25x25 cm. Wyrównać i wierzch i powkładać truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 60 minut.  Podawać posypane pudrem z ksylitolu.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz