niedziela, 31 lipca 2016

Pesto z bazylii, wersja light

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pesto z bazylii w bardzo lekkiej wersji. Jak wiecie bardzo lubię gotować, ale może nie koniecznie lubię stać przy kuchni, kiedy za oknem jest 30 stopni. Wtedy najlepiej sprawdzają się  takie przepisy. Przygotowanie tego obiadu zajęło mi około 20 minut, a efekt jest fenomenalny. Składniki są ogólnodostępne i nie drogie. Nikt mi nie powie, że nie ma czasu na gotowanie, lub że go nie stać na "dietę". Koniec z wymówkami:)  Oczywiście można zrobić większą porcję i przechować w słoiczku w lodówce. Pesto smakuje równie dobrze, tradycyjnie z makaronem, jak i na kanapce lub jako dodatek do mięsa. 


Składniki na 2 porcje: 

30 g świeżych listków bazylii (około 2 garście )
30 ml wody (3 łyżki)
30 ml soku z cytryny (3 łyżki) 
20 g prażonego słonecznika (2 łyżki )
15 g oleju kokosowego ( 1 pełna łyżka )
5 g miodu (1 łyżeczka )
ząbek czosnku 
sól do smaku 

Sposób przygotowania: 

W tej części nie poszaleję :) Składniki umieścić w blenderze i rozdrobić.
Słonecznik można zastąpić pestkami dyni, migdałami lub orzechami nerkowca, ewentualnie orzechami włoskimi. Można też dodać kilka suszonych pomidorów, smak takiego pesto będzie jednak nieco inny,
Jak zawsze, życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz